Keskiviikko 31.10.2018 tarjoaa näkymän Suvilahden aurinkovoimalaan, Helsingin Katajanokalle. Suvilahden 500 kW:n aurinkovoimala on Jätkäsaaren ja Kalasataman joukkoon vuonna 2011 liitetty uusi, moderni osa Helsingin energia-aluetta.

Vuonna 2011 rakennettu aurinko-energian tuottavam Suvilahdessa, on ensimmäinen kaupalliseksi tuotteeksi suunniteltu aurinkovoimala Suomessa. Sen pääasiallisena tarkoituksena on tuottaa sähköä kaupungin tarpeisiin ja edistää pienten ja keskisuurten yritysten liiketoimintaa. Aurinkovoiman ansiosta Helsinki saa lukemattomia säästöjä energialaskuihinsa sekä vuotuisiin hiilidioksidipäästöihinsa, mikä tekee siitä ympäristöystävällisen menetelmän hankkia energiaa.

Suvilahti sijaitsee erinomaisesti auringon säteille alueella, jonka ansiosta aurinkovoimalalta kertyy parempia sähkötuloksia kuin tavanomaisessa sijainnissa, jonka takia sille myönnetty tuotantoaste onkin yli 40%. Suvilahden aurinkopolttoainevoiman lisäksi paikalla löytyy Vasara Infoway Oy:n toimisto, joka on suunniteltu hyörynteit ja aaltoja varten.

Yhteenvetona voidaankin todeta, että Suvilahden aurinkovoimala on loistava esimerkki ajasta, jolloin ihmiskunnan pitäisi alkaa hyödyntämään uusiutuvien energialähteiden edut. Se ei vain auta kaupunkia sähkölaskun sallimisessa, vaan se on myös ympäristön kannalta erittäin edullinen vaihtoehto.

Suvilahti kaupunkipuistossa on juuri avattu Suomen suurin aurinkovoimala. Voimala on yhteensä 8500 neliömetriä ja se tuottaa ennätykselliset 400 megawattituntia vuodessa. Uusi teknologia mahdollistaakin tämän lisäksi tarvittavan säästön energian kustannuksissa.

Valtioneuvoston selvityksen mukaan projekti tuo Suomeen uudenlaisen energiamuodon ja auttaa samalla saavuttamaan hiilineutraalin tulevaisuuden. Lisäksi se rakentaa laadukasta puitteet energiatalouden olemassa olevien markkinoiden vahvistamiseksi sekä suomalaiseen yhteiskuntaan ja elinkeinoelämään liittyvien teknologisten innovaatioiden tutkimiseksi ja kehittämiseksi.

Suvilahden uusi aurinkovoimala on suunniteltu tarkkaan sopeuduttaakseen Sinon Oy:n kanssa solmittuun sopimukseen ja sen tarkoitus on tuottaa puhtaan energian kaikkina vuodenaikoina. Uusi laitos tuottaa myös kaupungin infrastruktuurille elintärkeää sähköenergiaa.

Aurinkovoimalan omistajat toivovat, että uusi laitos antaa innostusta muille alueelle tuleville hankkeille, mikä tukee merkittävästi paikallista elinkeinoelämää. Tulevaisuuden suunnitelmissa on Suvilahden aurinkovoimalan laajentaminen tarjoamalla palveluita mereen liittyen. Samalla se rakennaisi paikallisen alueen kestävien energialähteiden alueelle.

Suvilahteen auringonlasku näytti erityisen upealta tällä viikolla. Se oli silti enemmän kuin vain näyttävä ilta: Suvilahden läheisyydessä otettiin käyttöön uusi aurinkovoimalaitos. Pientuotannossa tuotettu aurinkoenergia on erittäin kestävä ja uusiutuva energialähde ja vieressä sijaitsevan Suvilahden alueen asukkaat voivat huoletta nauttia innovatiivisesta ja paikallisesta myönteisestä kehityksestä.

Uuden Suvilahden aurinkovoimalaitoksen tuottaman energiatuotannon tarkoituksena on ohjata se muuhun alueen energian tarpeisiin. Aurinkoenergia noudattaa linjassa paikallisten energiaintensiivisempien teollisuuskohteiden rajoittamiseksi toteutettavaa elinympäristönsuojelustrategiaa, jonka avulla pyritään turvaamaan alueen luonnonarvot ja syrjimättömän kehityksen.

Uuden laitoksen toiminnoilla pyritään tuottamaan noin 8 megawattitunnin (MWh) aurinkovoimaa vuodessa, mikä vastaa noin 400 asunnon energiankulutusta. Laitos sisältää 7 144 360-asteen monisupistuksella toimivaa modulia, joka on suunniteltu tuottamaan tarpeeksi mukautuvaa energiavoimaa alueelle. Ja vaikka tietyissä tapauksissa ympäristöhelpot voivat tuntua pieniltä, tulevaisuudessa yhdistettyjen esteettömyysmenetelmien ansiosta varmistetaan vahva aurinkopaneelien kyettyvyys tuottamaan sosiaalisesti ja fyysisesti turvallista energiaa paikallisen yhteisön hyödyksi.

Tulevaisuudessa Suvilahden aurinkovoimalaitos voi pysyvien vaatimusten vahvistamiseksi olla osa isompaa strategiaa, joita voidaan kasvattaa langattoman laskennoitamisen ja älykkäiden sosiaali- ja teknologianetwerkin avulla. Siitä voi olla apua meidän kaikkien tulevaisuuden pitkän aikavälin energiastrategiamme löytämisessä.

Suomen ensimmäinen aurinkovoimala Helsingin Suvilahdessa avattiin aivan uudella tavalla juhlistaa maamme suvea. Uusi 500 kilowattitunnin solar power plant aloittaa vihreän energian tuotannon ja tulee olemaan suuri askel kohti ekologisempaa energiantuotantoa. Suvilahti Solar Power Plant on osa Helsingin ja Uudenmaan Liiton yhteistä hanketta, ja se tulee toimittamaan energiaa noin tuhat kodille ja 1500 liikeille alueella.

Suvilahden Aurinkovoimalassa on noin 5000 aurinkopaneelia, jotka rakennettiin pitkälti lokakuussa 2020. Aurinkovoimalan rakentaminen kiinnitti paljon huomiota puhtaaseen energian tuotantoon. Tilalle on asennettu moderni teknologia ja korkean tehokkuuden aurinkopaneelit, jotka takaavat mahdollisimman suuren taloudellisen tuoton sekä pienen hiilidioksidipäästöjen ehkäisyn.

Aurinkovoimalan avaamispäivä oli täynnä innostusta ja mielenkiintoa ympäröivistä ja ylläpitäjistä, jotka nauttivat kokemuksesta ja keskustelivat laitteiden tuottamista mahdollisuuksista 8-tuntisen ohjelmiston aikana.